Keystone logo
University of Milano - Bicocca

University of Milano - Bicocca

University of Milano - Bicocca

Introducere

Universitatea Milano-Bicocca este o instituție dinamică care s-a impus rapid ca un centru educațional de vârf în Milano, Italia. Fondată în 1998, Bicocca este o universitate relativ tânără, dar care a crescut rapid pentru a deveni o figură centrală în peisajul învățământului superior și al cercetării. Modernitatea universității se reflectă în abordarea sa inovatoare a predării și în angajamentul său de a promova un mediu academic incluziv și avangardist.

Situată în partea de nord a orașului, într-o zonă special concepută pentru a fi un centru educațional și de cercetare, universitatea beneficiază de facilități ultramoderne și de o locație strategică. Acest cartier a fost conceput pentru a integra instituțiile de învățământ, centrele de cercetare și industria, creând un ecosistem vibrant care promovează colaborarea și inovarea.

Bicocca oferă o gamă largă de programe universitare, postuniversitare și doctorale în diverse domenii, inclusiv economie, drept, știință, medicină, inginerie, sociologie, educație și psihologie. Abordarea interdisciplinară a universității încurajează studenții să se implice în diferite domenii de studiu, promovând o experiență educațională holistică care îi pregătește pentru complexitatea lumii moderne.

Primii pași ai Universității

Consiliul de administrație al Universității din Milano a decis să recurgă la dispoziția prevăzută de Legea 498 și a solicitat Ministerului Educației, Universităților și Cercetării să construiască clădiri care să fie utilizate pentru activitățile de predare și cercetare ale celei de-a doua universități. Toate clădirile vor fi situate în zona Bicocca, cu excepția Facultății de Medicină și Chirurgie, care trebuia construită lângă Spitalul San Gerardo din Monza.

La recomandarea unei comisii interministeriale formate din reprezentanți ai ministerelor universităților și cercetării științifice, trezoreriei, muncii și securității sociale, Ministerul Educației, Universităților și Cercetării a aprobat propunerile universității și a acordat autorizația de construcție. La 25 februarie 1997, Ministerul Educației, Universităților și Cercetării și Universitatea din Milano au semnat un memorandum de înțelegere prin care părțile au convenit să inițieze procedurile de divizare a universității prin înființarea unei a doua universități.

Fundația oficială

La 10 iunie 1998, a doua Universitate din Milano a fost înființată prin decret ministerial. Un decret ulterior din 9 iulie 1998 a numit Comitetul director, care va rămâne în funcție până la constituirea Senatului academic și a Consiliului de administrație. Un al treilea decret ministerial din 12 martie 1999 a schimbat numele universității în Universitatea Milano-Bicocca și a modificat componența comitetului director, extinzându-l de la 10 la 12 membri, inclusiv președintele.

Comitetul director a rămas în funcție până la 30 octombrie 1999, preluând funcțiile Senatului universitar și ale Consiliului de administrație. În decurs de un an și jumătate, acesta a fost capabil să îndeplinească toate cerințele stabilite prin decretul de înființare a universității, precum și să organizeze alegeri pentru funcția de rector și pentru Consiliul de administrație.

La 1 noiembrie 1999, au fost introduse actualele organisme academice.

La 12 octombrie 2000, au fost anunțate alegeri pentru Senatul academic integrat, care s-a angajat în discuții detaliate înainte de a elabora Statutul universității, care a fost aprobat prin Decretul Rectoral 06243 la 11 iunie 2003 și publicat în Monitorul Oficial la 2 iulie 2003.

Mission & Vision

Prin ofertele noastre educaționale largi și bogate, ne propunem să permitem studenților să își găsească vocația reală, să își promoveze propriile interese, să aibă o privire critică și să dobândească abilități și cunoștințe solide pentru a-și construi profesia.

Predarea excelentă, cercetarea excelentă și serviciile de înaltă calitate se concentrează pe individ, ca piloni ai unei universități moderne, orientate spre viitor.

Universitatea noastră își învață studenții să profite de oportunitățile lumii și să nu se sperie să le confrunte și să se expună acolo. Este o universitate incluzivă care împărtășește, respectă și protejează diversitatea, ca una dintre principalele sale valori.

Bicocca este lider în dezvoltarea culturală locală și internațională.

Caracteristici Campus

The Milan campus

The Bicocca campus is located in the Milanese district of the same name, which was once home to large industrial companies such as Pirelli and Breda. The new university became part of a large-scale redevelopment project launched around 1986 and coordinated by the architect Vittorio Gregotti. The 21 buildings occupied by the university are all located in the Bicocca district, with the exception of the Faculty of Medicine and Surgery, which is located next to the San Gerardo university hospital in Monza.

At the Bicocca Hub, redevelopment and expansion work was completed on Building U9, which is home to laboratories used for specific inter-departmental research activities as well as the university’s Multimedia Production Centre and an inter-faculty teaching sector.

Building U14 – located in the former Breda complex – was finalised, with a total surface area of 4500 square metres, and is home to the Department of Informatics, Systems and Communication. In front of this building, the university acquired a similar structure, together with some attached industrial warehouses, which need to be restructured in order to be used for university business as well as spin-off initiatives and start-ups, particularly those associated with biotechnology and pharmaceuticals companies who wish to open premises in the Bicocca area.

Campusul Monza

Planul inițial pentru campusul din Monza era crearea unui site pentru activități de cercetare și predare pentru Facultatea de Medicină și Chirurgie, cu legături strânse cu Spitalul San Gerardo, care este partener al universității. Pentru a găzdui creșteri semnificative ale activităților științifice și didactice, datorate parțial creării de noi cursuri tehnico-sanitare, a fost construită o nouă clădire didactică, numită Clădirea U18, lângă sediul Facultății de Medicină. Datorită unui acord cu Spitalul San Gerardo, Universitatea din Milano-Bicocca poate folosi o secțiune a unei clădiri numită Villa Serena, care se află pe amplasamentul spitalului, pentru activitățile sale științifice.

Ca parte a colaborării sale cu spitalul, universitatea a folosit finanțare de la Ministerul Educației, Universităților și Cercetării și Regiunii Lombardia pentru a construi Centrul de bioimagini, una dintre cele mai importante inițiative de cercetare ale universității în domeniul sănătății. Centrul este utilizat pentru studiul noilor metode de diagnostic în sectoarele oncologic, neurologic și cardiovascular. A efectuat 3500 de teste de diagnostic extrem de complexe în cei doi ani de funcționare. Inițiativa include și pavilionul Pet-TC, căruia i se va alătura până în 2009 un buncăr pentru un ciclotron pentru producția de radiofarmaceutice.

Pentru a garanta gestionarea eficientă a centrului și a activităților sale de cercetare asociate, precum și pentru a promova, organiza și gestiona instalații biomedicale de înaltă tehnologie – inclusiv în numele altor spitale – universitatea a creat fundația TECNOMED.

Pentru a facilita procesul de transfer de tehnologie prin colaborare cu companii din sector, Regiunea Lombardia – care dorește să promoveze cercetarea în biologie moleculară, celule stem și nanotehnologie – a contribuit cu 48% din finanțarea necesară pentru a construi un clădire nouă de 10.600 de metri pătrați în municipiul Vedano al Lambro, din care 68% va fi folosită pentru laboratoare.

Diferitele inițiative susținute de Facultatea de Medicină ar beneficia semnificativ de disponibilitatea serviciilor de cazare pentru studenți și cercetători italieni și străini din zona locală. În acest scop, Administrația Municipală Monza s-a pus la dispoziție pentru a promova construcția de locuințe pentru studenți și cercetători și pentru a lua în considerare extinderea structurilor existente de predare și cercetare în sectoare noi, în special Științe Economice, pentru a adăuga acest lucru la cele deja active. Curs de Științe Organizaționale.

  Admitere

  1. Odată ce ați depus o cerere de admitere la Segreterie Online - Registrul studenților online, ați depus cererea de preînscriere pe Universitate și ați trecut testul de competență lingvistică, va trebui să așteptați confirmarea de admitere care este publicată pe site-ul web al instituției. curs prin publicarea clasamentului.
  2. Va trebui să vă înscrieți cât mai curând posibil, respectând termenele și instrucțiunile indicate pe site-ul cursului.
  3. Odată admiși și înscriși, vă vom încărca scrisoarea de admitere pe portalul universității și va ajunge direct la ambasadă. În același timp, vă vom trimite și o copie a acestuia. Vă vom valida preînregistrarea și puteți continua cu cererea de viză mai târziu.

  Dacă nu sunteți admis, vă vom redeschide cererea de preînscriere pentru a vă permite să aplicați la o altă universitate sau curs de studiu.

  Dacă doriți să vă înscrieți la un curs de master (2 ani), trebuie să prezentați următoarele documente:

  • Diploma finală a unei diplome de nivel I, însoțită de o traducere oficială în italiană sau engleză
  • Certificat de examene (Transcript of Records) însoțită de o traducere oficială în italiană sau engleză
  • Orice documentație suplimentară referitoare la cerințele de acces, conform legislației naționale a țării străine care eliberează titlul
  • Pentru candidații din afara UE care necesită viză, chitanța de preînscriere pe Portalul Universității, acolo unde este disponibilă

  Pentru cursurile predate în limba italiană

  • Pentru candidații din afara UE necesită o viză și un certificat de nivel B2 de cunoaștere a limbii italiene.

  Pentru cursurile predate în limba engleză

  • Pentru solicitanții de viză din afara UE, este necesar un certificat de competență de nivel B2 în limba engleză.

  Toate documentele emise de CIMEA în baza acordului cu Universitatea din Milano-Bicocca (Certificat de verificare; Certificat de corespondență sau Certificat de comparabilitate), atunci când sunt solicitate, trebuie trimise la următorul e-mail: credential.evaluations@UNIMIB UNIMIB până cel târziu la 30 septembrie 2024.

  Universitatea poate solicita fiecărui candidat să prezinte documentație suplimentară pentru evaluarea gradului străin. Netransmiterea documentelor, verificarea deținerii unei diplome străine inadecvate sau prezentarea de documente false vor fi sesizate șefului sectorului universitar pentru adoptarea măsurilor corespunzătoare.

  Burse și finanțare

  Valoarea bursei variază în funcție de situația economică a studentului și de timpul de călătorie cu transportul public necesar pentru a ajunge la locația cursului de studii. În plus, valoarea bursei poate fi mărită datorită:

  • Integrarea persoanelor cu dizabilități
  • Integrare pentru mobilitatea internațională

  Pentru a obține un loc de cazare la o rată subvenționată, studenții trebuie să aibă aceleași cerințe de merit, venit și regularitate academică necesare pentru Bursa Dreptul la Studii. Dacă una dintre cerințe nu este îndeplinită, este posibil, în funcție de disponibilitate, să obțineți cazare la un tarif nesubvenționat.

  Granturile extraordinare sunt accesibile atât ca integrare în bursă, cât și ca singur beneficiu solicitat.

  Începând cu 8 iulie 2024, este posibil să aplici pentru o bursă și/sau cazare chiar dacă nu ești încă înscris sau înregistrat. Pentru a participa, completați cererea online pe site după ce ați citit cu atenție anunțul

  Locații

  • Milan

   Piazza dell'Ateneo Nuovo, 1, 20126, Milan

  Întrebări