
Doctorat in
Doctor în Biochimie și Patobiochimie Charles University First Faculty of Medicine

Introducere
Obiectivul studiilor din programul de studii de Biochimie și patobiochimie este pregătirea studentului pentru o explicație științifică autonomă a principiilor moleculare ale proceselor de viață în organismul uman, direcția acestora și mecanismele moleculare ale tulburărilor lor.
Biochimia și patobiochimia se ocupă de problemele biomacromoleculelor, adică proteine și enzime, polizaharide, lipoproteine și acizi nucleici, precum și unitățile lor componente și alte substanțe importante cu greutate moleculară mică din sistemele vii (aminoacizi, peptide, zaharide, lipide, steroizi). Obiectivul domeniului este, de asemenea, o explicație a schimbărilor lor reciproce și a rolului lor în semnalizarea celulară. O altă sferă foarte importantă este cercetarea structurilor celulare supermoleculare și a funcției acestora. Programul se concentrează, de asemenea, pe principiile tulburărilor structurilor menționate și funcțiile acestora, adică pe natura moleculară a originii, dezvoltării și cursului stărilor patologice. O parte importantă a studiului este importanța fiziologică și patogenetică a formelor reactive de oxigen și azot; Programul de studii are ca obiect mecanismele de actiune a substantelor care dauneaza acizilor nucleici si biomembranelor. În programul de studiu, se acordă atenție cercetării tulburărilor de semnalizare celulară, inclusiv cancerogeneză și aterogeneză, naturii moleculare a tulburărilor metabolice ereditare și dobândite, mecanismelor de menținere a mediului intern stabil (echilibrul metabolic și ionic) și tulburările patologice conexe. Programul se ocupă și de dezvoltarea de noi metode de diagnostic de laborator.
Potrivit articolului 3, paragraful 1, teza a doua din Codul de procedură de admitere al Universității Charles, acest program de studii este oferit fără specializare.
Admitere
Oportunități de carieră
Un absolvent al programului de studii Biochimie și patobiochimie este bine informat cu privire la subiectele recente de cercetare, tendințele și abordările experimentale, în special în următoarele domenii: cercetarea defecte congenitale și consecințele biochimice ale acestora, tulburări metabolice, probleme de actualitate în oncologia experimentală, cercetare a tulburărilor de semnalizare celulară incl. semnalizare redox în legătură cu direcția de proliferare, diferențiere și moarte programată a celulelor, neurodegenerare. El/ea este gata să folosească aceste cunoștințe în dezvoltarea de noi metode de diagnostic de laborator și aplicații terapeutice și să discute obiectivele cercetării prospective cu specialiști clinici și experți din alte domenii biomedicale.